hari ini genap sebulan 2 minggu aku tidak menjenguk dan meluangkan masa d blog ni..bermacam-macam agenda yang terkumpul dalam minda aku yang penuh dengan dengan teka-teki ni. sesetengahnya telah selesai,sesetengahnya da basi dan ada yang belum lagi diutarakan dalam kotak perbincangan hati ini. satu gelas jus nanas telah selesai aku teguk selang dua jam lepas..kini ada segelas lagi milo O ais yang separuh penuh menunggu masa untuk dihabiskan. hari ini aku ingin lapangkan fikiran dengan pelbagai agenda dunia…aku ingin tenang..

apa yang berlaku sepanjang temph ini sesuatu yang mencabar bagi aku..aku mempunyai ramai kawan tapi aku sedar hanya sahabat kecil yang aku ratapi sepanjang pagi ini yang aku perlu dititikberatkan..bukan sebab mereka ini tidak tahu menjaga diri.bukan juga sebab mereka ini penting bagi aku..yup..mungkin penting jika aku senyum melihat sesetengah mereka. kadang-kadang hati ini terguris dengan tingkah mereka tapi itu bukan alasan bagi aku untuk terus bersahabat dengan mereka…kerna aku adalah pendidik..tugas pendidik memang memerlukan ketebalan hati untuk diguris atau dilukai..lumrah seorang pendidik..

sudah hampir genap 2 bulan aku d SK KPG JAWA 2..berbagai kerenah dan bermacam persepsi telah aku nilai samada sikap atau tabiat mereka. setiap hari aku bermula dengan satu azam dan satu semangat yang aku kira tidak akan luntur sekiranya aku cuba digagalkan. Yup!!mereka membesar dengan cara yang begitu..nakal..degil..kurang memberi perhatian..itu hanya cara untuk mereka meminta perhatian dari kita..memarahi bukanla penyelesaian tapi memahami mungkin satu kaedah yang mungkin berkesan. aku teruskan hari-hari yang seterusnya dengan doa semoga sahabat kecil aku berjaya dan memberikan selembar senyuman ketika mereka berjaya kelak..ini doa dari aku..pendidik dan juga sahabat kepada sahabat kecilku..

sahabat kecil by Ipang

Advertisements